Der findes mange forskellige øltyper, men de har alle én ting til fælles: humle. Humle er blomsterne fra en klatreplante, som giver øllet sin bitterhed. De fungerer også som konserveringsmiddel, og det er derfor, at øl har eksisteret i tusindvis af år.

Det første skridt i brygningen af øl er at lave urt, en sød væske fremstillet af malt og vand. Malt er en type korn, som regel byg, der har fået lov til at spire. Denne proces nedbryder stivelsen i kornet til sukkerstoffer, som gæren gærer for at producere alkohol.

Efter at urten er blevet lavet, koges den med humle. Humle tilfører bitterhed og smag til øl, og de fungerer også som konserveringsmiddel. Jo længere urten koges, jo mere bitter bliver øllet.

Efter kogningen afkøles urten, og derefter tilsættes gær. Gæren forbruger sukkerstofferne i urten og producerer alkohol og kuldioxid. Kuldioxiden slipper ud og tager humlesmagen med sig og efterlader en øl, der er mindre bitter, end den var, da den begyndte.

Øllet får derefter lov til at gære i et par uger. I løbet af denne tid fortsætter gæren med at arbejde, og øllet bliver mere alkoholholdigt. Efter gæringen er øllet klar til at blive tappet på flaske eller fadøl.

Den første øl blev brygget i Mesopotamien, i det område, der i dag er Irak, for omkring 8.000 år siden. Sumererne, der boede der, skabte en gæringsproces ved hjælp af byg og bagte det til en slags brød. Denne øl blev kaldt kas Saka og blev brugt som valuta og til religiøse ceremonier.

Øl er en en forfriskende og behagelig drik, der har eksisteret i århundreder. Der findes mange forskellige øltyper med hver sin unikke smag. Uanset om du kan lide din øl lys eller mørk, bitter eller sød, så er der en øl til dig. Så næste gang du er på udkig efter en forfriskende drik, skal du gribe efter en øl. Skål og find dåse øl tilbud her!

Comments are closed.